Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Tämä on virtuaalihevonen!
 
Koko nimi: Brown Rize II
 
Kutsuma nimi:Rize
 
Sukupuoli:tamma
 
Rotu:puoliverinen
 
Säkä korkeus:156 cm
 
Syntymä aika & ikä:11.6.2008 & 9-v
 
Ye. 145 cm
 
Re.140 cm
 
Me. 130 cm
 
Ko. VaB
 
Painotus:esteratsatus
 
Rekisteri numero: VH15-077-0031
 
Omistaja:Sara/VRL-12529
 
Luonne:
 
Yleisesti Rize on luonteeltaan pirteä, säikky, utelias, itsepäinen ja rohkea. Tamman kanssa pärjää määrätietoisuudella, huumorintajulla ja rauhallisuudella. Tamma pelkää ukkosta ja kovia ääniä.
 
Hoitaessa Rize ei halua pysyä paikoillaan. Hevonen liikkuu koko harjaamisen ajan, juuri tämän takia hevonen kannattaa hoitaa käytävällä molemmin puolin kiinnitettynä. Karsinassa Rize saattaa lintata hoitajan itsensä ja seinän väliin. Rize saattaa näykkiä tai potkaista, jos kulkee hevosen takaa. Kavioita putsatessa Rize ei niitä suostu nostamaan.
 
Tarhasta hakiessa Rize juoksee hakijaa karkuun ja pyydystämiseen tarvitaankin paljon aikaa. Rizen saa kiinni odottamalla kärsivällisesti ja lahjomalla omenalla ( muuta tamma ei huoli ). Talutettaessa Rize hyppii ja poukkoilee sinne tänne. Tamma leikkii pelkäävänsä jokaista pientä risahdustakin. Rize saattaa myös näykkiä taluttajaa. 
 
Varusteita laittaessakin Rize ei malta pysyä paikoillaan. Satuloidessa Rize yrittää näykätä, kun vyötä kiristetään. Tamma heiluu koko satuloinnin ajan, joten satula on hieman hankalaa laittaa selkään. Suitsiessa Rize heittää päänsä ylös ja puree hampaansa yhteen, jottei kuolaimia saa tamman suuhun. Varustamiseen kannattaa siis varata aikaa.
 
 
Ratsastaessa Rize on reipas, säikky ja oikea pukkikone. Tämä on todella herkkä kyljistään, mutta suustaan kova. Maneesissa Rize näkee pieniä vihreitä mörköjä, joita tamman täytyy säikkyä. Talvella Rize säikkyy katolta tippuvia lumia. Rize tosin osaa kulkea kauniisti ja hallitusti, mutta vain silloin, kun  itse haluaa.
 
Koulua ratsastettaessa Rize kyllästyy helposti. Kyllästyessään hevonen rupeaa pukittelemaan ja tekee omia laukka spurttejaan. Oikein ratsastettuna Rize osaa myös kulkea kauniisti ja onkin voittanut muutamia koulukisojakin. Kankisuitsien kanssa ratsastaessa Rize liikkuu paremmin.
 
Esteillä Rize on edelleen reipas, mutta pysyy hallinnassa. Rize on ketterä ja hyppää mitä vain. Rize saattaa jäädä kyttäämään erikoisesteitä, mutta aikansa tutkittuaan hevonen hyppää myös ne. Joskus Rize innostuu liikaa ja pudottaa siksi puomeja. Rizellä on tasainen hyppy ja tamma hyppää yleensä aika kaukaa esteestä.
 
Maastossa Rize on epävarma. Hevonen saattaa säikähtää mitä vain. Rize käyttäytyy kyllä kunnolla maastossakin, jos mukana on kaveri.
 
 
Hoito-ohjeet
 
~ Ei raippaa/kannuksia
 
~ Hoidetaan AINA käytävällä
 
~ Esteillä suojat etujalkoihin.
 
~ Fleeceloimi tarhaan yli 10°c pakkasella
 
~ Toppaloimi tarhaan yli 20°c pakkasella. 
 
 
                                  Kilpailukalenteri
 
Vain sijoitukset
 
Ratsastaja  Luokka  Laji   Aika & Paikka   Sijoitus & Palkinto
 
Sara     140 cm    Rataesteet  Defective   25.10.14      2.    200 v€
 
Nelli      130 cm   Rataesteet  Tk             ? 14             3.    300 v€
 
Sara     VaB         Koulu         Kastanija    31.12.14      2.    100 v€
 

 

Sara     130 cm    Rataesteet     Kastanija       30.11.15      1.    300 v€

Sara     100 cm    Rataesteet     Spiring Hill     4.4.15          2.    450 v€

Sara     120 cm    Rataesteet     Spiring Hill     4.4.15          6.    100 v€

Sara     VaB         Koulu             Spiring Hill     26.4.15        3.    400 v€

Sara     VaB         Koulu             Spiring Hill     27.4.15        5.    300 v€

Sara     120 cm    Rataesteet     Koskipalo      30.4.15        1.    500 v€

Sara     VaB         Koulu             Koskipalo      30.4.15        2.    300 v€

Sara     140 cm    Rataesteet     TK                 20.7.15       1.     500 v€

Sara     VaB         Koulu             Spiring Hill    23.7.15        2.    450 v€

Sara     VaB         Koulu             TK                24.7.15        3.    400 v€

Sara     VaB         Koulu             Spiring Hill   26.7.15        5.    200 v€

Sara     VaB         Koulu             Shaw           29.7.15        2.    750 v€

Sara     CCI/CIC4 Kenttä           Shaw           29.7.15        4.    250 v€

 

 

Sara     VaB         Koulu             Rinnstein        3.6.16        3.

Sara     140 cm    Rataesteet     Rinnstein        4.6.16        2.

Sara     140 cm    Rataesteet     Green Hills     10.6.16      5.

Sara      VaB        Koulu             Huhtala           15.10.16    2.

Anu      140 cm    Rataesteet     Kotikisat         16.10.16    4.     50 v€

Sara     CIC3       Kenttä            Chermia          15.11.16   2.     250 v€

 

 

Sara     140 cm    Rataesteet     Fyor                  5.3.17     2.      200 v€

Sara     120 cm    Rataesteet     Pirttijärvi            5.3.17    1.      100 v€

Sara     140 cm    Rataesteet     Chermia           10.4.17    5.

Anu      140 cm    Rataesteet     Kotikisat           20.4.17    4.       50 v€

Anu      140 cm    Rataesteet     Kotikisat           20.4.17    2.      400 v€

Anu       VaB        Koulu             Kotikisat           21.4.17     2.     200 v€

Anu       VaB        Koulu             Kotikisat           21.4.17     3.     300 v€

Sara                     Kenttä            Triumphant      17.5.17     3. 

Sara    100 cm     Rataesteet     Chermia          19.7.17      2.

Sara    VaB          Koulu             Ruusujoki        23.9.17      3.     25 v€

 

 

 

Voittosumma: 7000 v€

 

 
Ruusukkeet & pokaalit
 
 
 
 
Palkinnot
 
 
 
 
Varusteet
 
 
 
 
 
 
 
Valmennukset
 
4.1.2017  - valmentajana Cherry - ratsailla Sara

 Saapuessani maneesiin Sara olikin jo verryttelemässä rautiasta tammaansa. Se liikkui innokkaasti eteenpäin, eikä ottanut ratsastajan lukuisia puolipidätteitä kuuleviin korviinsa. Rize oli bongannut jo esteet hallissa ja se oli sitten menoa. Niinpä muutaman sanasen Saran kanssa vaihdettuani olikin aika siirtyä hieman herkistelemään ratsua. Hyvin pian selvisikin hevosen olevan hyvin herkkä pohkeelle, kun reagointi oli luokkaa sinkoilu ja pukittelu pienemmästäkin ylimääräisestä kosketuksesta. Pidätteet sen sijaan eivät kovinkaan hyvin löytäneet perille, mutta lukuisten siirtymisten jälkeen alkoi yhteinen sävel hieman löytyä. Oli melkein mahdoton uskoa, että näin luonteikas hevonen voisi olla tasokas sen enempää este- kuin kouluratsastuksessakaan.

Hyvin nopeasti tamma kuitenkin osoitti toisin, sillä kun aloitimme hyppäämisen maltillisella tasolla, terästäytyi Rize heti. Se lukitsi jo kaukaa esteen, jolle se sitten lähestyi varmasti. Tuntui, kuin mikään ei olisi voinut pysäyttää tammaa sen liitäessä pystyn yli kerta toisensa perään. Vaan niin murskautui tämäkin luulo, kun siirryimme hieman erikoisempien esteiden puoleen. Sara oli nimenomaan pyytänyt, että treenaisimme erikoisesteitä ja luvan saatuaan hän olikin rakentanut maneesin täyteen erilaisia pelottavia esteitä. Vaikka aloittelimme ihan normaalilla vesimatolla, muuttui Rizen käytös kuitenkin heti. Se jäi jo kaukaa tuijottamaan estettä, ja mikäli se olisi ollut yhtään suurempi olisi kielto ollut varsin todennäköinen. Kysäistessäni mahdollisesta raipasta totesi omistaja sen olevan omat mielipiteensä omaavan hevosen kanssa harvinaisen huono idea, joten siitä luovuttiin.

Siispä päädyimme laskemaan esteitä entisestään hieman, jotta niistä varmasti päästäisiin yli ensimmäisellä kerralla. Ympäri hallia sijoitettuna löytyi muuri, sateenkaaren väreissä kirkuva trippeli, laine sekä erilaisia lankkuja, portteja ja johteita esteissä. Pääasiassa niistä päästiin ongelmitta pienenä yli, vaikka etenkin ennen melko massiivista porttia Rize jäi pomppimaan paikalleen ennen kuin se uskaltautui esteestä ratsastajan kannustuksella yli. Nostin esteet reiluun metriin, jolloin ongelmat alkoivat korostua kunnolla. Niin erittäin massiiviset kuin ilmavatkin esteet pelottivat tammaa, toisin kuin normaalit esteet menivät ongelmitta. Juteltuamme Saran kanssa asiasta hetken, saimme todeta massiivisten esteiden ongelman piilevän ratsastajassa, joka hieman jännittää niiden hyppäämistä. Sen sijaan ilman maalinjaa tai muuten ilmavat esteet olivat Rizen ongelma.

Myös trippeli tuotti ongelmia, sillä puoliverisen tapa hypätä mielellään melko kaukaa on pituusesteelle äärimmäisen huono. Kun ponnistus pitäisi saada mahdollisimman lähelle, oli tamma ilmassa lähes metrejä ennen ensimmäistä puomia. Tämän kanssa teimmekin paljon töitä, jolloin saimme paljon outoja räpellyksiä, mutta lopuksi myös muutaman kunnollisen hypyn. Kun pienen pieni radanpätkä oli suoritettu tässä korkeudessa, nostin esteet valmennuksen tasoon, eli 120-130cm luokkaan. Potentiaali ei Rizellä vielä tällä tasolla loppunut, mutta sen tullessa hieman jarrut päällä erikoisemmille esteille ne tuottivat hieman ongelmia. Siitä huolimatta, että tamma oli jo useasi hypännyt jokaisen yli, se lähestyi niitä hyvin epäilevästi ja useamman kerran jopa kielsi viime hetkellä. Saatuaan kuitenkin hieman pidemmän lähestymisen ja tarvittaessa tutkia esteitä hieman ennen hyppäämistä, se ylitti esteet oikein lennokkaasti, eikä kolistelemisesta todellakaan ollut pelkoa.

Viimeisellä radalla tapahtui pienoinen äksidenttikin, kun vain muutama askel ennen estettä peruutti joku autonsa suoraan maneesiin seinään komean rytinän saattelemana. Siitäkös Rize riemastui ja sen suunta muuttui hetkessä aivan päinvastaiseksi. Sara maastoutui tässä tilanteessa ihan ymmärrettävästi ratsunsa selästä, kuitenkin onneksi jaloilleen esteen juureen. Säikähtänyttä tammaa sai hetken aikaa pyydystää maneesista, mutta hyppäämisestä sille ei kuitenkaan traumoja ollut jäänyt ja hommat sujuivat kuten aikaisemminkin. Loppuvalmennus sujui hyvin ja oikein onnistuneen okserin ylityksen jälkeen tamma pääsi ravailemaan pidemmällä kaulalla ja se pärskähtelikin tyytyväisenä. Hieman hikikin oli kovakuntoiselle hevoselle tullut, tiedä sitten oliko vapaana juoksenteleminen vai hyppääminen sille rankempaa.
 
 
 

 

 

 

Tanssivat Kaviot on virtuaalitalli!

tausta c) Ristiretki

©2019 Tanssivat Kaviot - suntuubi.com